keskiviikko 18. maaliskuuta 2020

Yrityskulttuurista ( ja koronasta…)


Maaliskuun kolmannessa blogitekstissä käsittelen yrityskulttuuria ja kulttuurisia voimavaroja. Lähteenä tekstissäni käytän Wikipediaa. Yrityskulttuuri avaa sisältöjä ja näkökulmia kehittämistyöhön sekä muutostilanteissa toimimiseksi.  Muutostilanteena voimme pitää vallitsevaa koronatilannetta ja koronavirukseen varautumista yleisesti. 

Wikipedian määritelmää mukaillen yrityskulttuurilla tai organisaatiokulttuurilla viitataan yrityksen käyttäytymisnormien, arvojen, toimintatapojen ja muiden vastaavien tekijöiden muodostamaan kokonaisuuteen.  Kulttuurisia tekijöitä ovat esimerkiksi tervehtiminen, puhuttelu, virallinen ja epävirallinen työnjako, johtamistapa, kokouskäytännöt, tiedotuspolitiikka ja monet muut asiat.

Väliasemalla kulttuuri näkyy ja vaikuttaa arkisissa käytännöissä monin eri tavoin. Muuttuvissa olosuhteissa asiat pyritään saamaan toimimaan mahdollisimman normaalisti.Jokainen tietää oman paikkansa ja tehtävänsä.Voimavaroja ja kannusteita suunnataan yhteisöllisyyden vahvistamiseen. Työn jakoa säädellään tarpeen mukaan. Kokouskäytäntöjen ja selkeän tiedottamisen merkitys muutoksessa on erittäin keskeinen. Olemme keskustelleet koronasta palaverissa sekä vapaamuotoisesti.  

Yrityskulttuuria muovataan pitkän ajan kuluessa, mutta on toisaalta yhteisö elää muutoksessa päivittäin. Kulttuuria on vaikea kuvata täydellisesti muutoksen eri muotojen suhteen. Yrityskulttuuria voidaan ohjata virallisilla määräyksillä, arvoilla ja muilla välineillä, mutta merkittävä osa kulttuuria tulee esille epävirallisten normien kautta ja epävirallisesti. (vrt. Wikipedia).

Kulttuurin kehittäminen pohjautuu vuorovaikutukseen sekä yrityksen ja työntekijöiden kokemuksiin. Muutos edellyttää sosiaalista vuorovaikutusta kaikilla tasoilla: käytännön toimenpiteinä toimivat hyvin muutospuhe ja tarinallisuus eli yrityksen tarinan kontrolloitu muodostaminen.  

Väliaseman työyhteisössä kulttuurissa painottuvat vuorovaikutus, osaamisen jakaminen sekä kannustavuus. Yhteisössä jaetaan omia kokemuksia. Työntekijöitä kannustetaan selkeällä ohjeistuksella sekä yhteistyön vahvistamiseksi. Nykytilanteessa muutoksessa eläminen merkitsee, että koronavirustilannetta seurataan, siitä informoidaan ja uutta tieto otetaan vastaan. Yhteisöllisyydestä ja toimivasta työkulttuurista rakennetaan uusiutuva voimavara käytännönläheisessä työssä sekä etätyöhön liittyen.

Ulla Pellinen


Lähde:

Yrityskulttuuri. Wikipedia. https://fi.wikipedia.org/wiki/Yrityskulttuuri. Viitattu 18.3.2020.