maanantai 6. huhtikuuta 2020

Osallisuuden merkityksestä


Tässä blogitekstissä pohdin osallisuutta ja osallistumista hyvinvoinnin edistämisen näkökulmasta. Tiedonlähteenä käytän Wikipediaa sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivustoa.

Osallisuus tarkoittaa monia perusarjessa ilmeneviä asioita.

Wikipedian määritelmän mukaan osallisuus ymmärretään yleensä tunteena, joka syntyy kun ihminen on osallisena jossakin yhteisössä esimerkiksi opiskelun, työn, harrastus- tai järjestötoiminnan kautta. Yhteisöissä osallisuus ilmenee jäsenten arvostuksena, tasavertaisuutena ja luottamuksena, sekä mahdollisuutena vaikuttaa omassa yhteisössä. Osallisuudessa yhdistyvät tieto, taito ja toiminta erilaisin painotuksin (vrt. Wikipedia).

Yhteiskunnassa osallisena oleminen tarkoittaa jokaisen mahdollisuutta terveyteen, koulutukseen, työhön, toimeentuloon, asuntoon ja sosiaalisiin suhteisiin. Kansallisella tasolla osallisuus vaikuttaa demokratian keskeisenä rakenteena. Tällöin kansalaisella on oikeus tasavertaisena osallistua ja vaikuttaa itseään koskeviin asioihin ja yhteiskunnan kehitykseen (vrt. Wikipedia).

Väliaseman työyhteisössä osallisuutta esiintyy yhteisöllisellä tasolla sekä suhteessa työtehtävien jakoon. Toiminnassamme keskeistä on tavoitteellisuus, kannustavuus, kehittyvyys, vastuuttavuus sekä tasa-arvoisuus. Muuttuvissa olosuhteissa ja toimintaympäristössä osallisuus on jokaiselle tärkeää.

Sosiaalinen osallisuus

Erityisesti THL käsittelee osallisuuden teemaa ja merkitystä monipuolisesti: Ihmisen osallisuuden aste ja yhteiskunnallinen aktiivisuus vaihtelevat elämänkulun ja -tilanteiden mukaisesti. Osallisuuden kokeminen ja sosiaaliset verkostot toimivat suojaavina tekijöinä ihmisten hyvinvoinnin vajeita ja syrjäytymistä vastaan. 


Luottamus antaa lupauksen pysyvyydestä. Se edellyttää yhteyttä ja vuorovaikutusta ihmisten kanssa. Kun ihmiset luottavat toisiinsa, he voivat kunnioittaa toisiaan ja uskaltavat myös tunnustaa riippuvuutensa muista.Toimeentulo tarvitaan hengissä ja terveenä pysymiseen ja toimimiseen. Tieto ja taito ovat yksin tai yhdessä hankittua osaamista, jonka jakamisesta ja käyttämisestä neuvotellaan erilaisissa kokonaisuuksissa. Palvelut ovat hyödykkeitä, joilla täydennetään yksilöllisiä tai yhteisiä toiminnan edellytyksiä.

Ihminen tulee nähdyksi ja kuulluksi toiminnassa. Elämän mieli ja yhteiset merkitykset rakentuvat vuorovaikutuksessa ihmisten, taiteen tai luonnon kanssa. Merkitykset varastoituvat ajatuksiin, kokemuksiin ja muistoihin esimerkiksi sanoina, kuvina, sävelinä, tunteina ja aistimuksina.Osallisuuden kokemus vaikuttaa siihen, millaisen osan mahdollisesta toimintakyvystään ihminen pystyy ottamaan omaan käyttöönsä. Yhteys omiin voimavaroihin luo tunteen elämän tasapainoisuudesta myös muutosten keskellä.  

Muutoksessa osallisuuden muotoja ja merkitystä kannattaa pohtia yksilön vastuu sekä uudenlaisten osallisuuden muotojen kautta. Sosiaalinen osallisuus voi toteutua osittain verkkovälitteisesti ja puhelimitse. Myös verkossa voidaan tehdä töitä, vahvistaa hyvinvointia sekä jakaa/muodostaa yhteisiä merkityksiä. Kannustetaan toisiamme vahvistamaan yhteisöllistä osallisuutta ja voimavaroja.

Ulla Pellinen

Lähteet:

Mitä sosiaalinen osallisuus on?  https://thl.fi/fi/web/hyvinvoinnin-ja-terveyden-edistamisen-johtaminen/ THL sosiaalisen osallisuuden sivusto. Viitattu 30.3.2020.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti