keskiviikko 5. helmikuuta 2020

Motivaation voimalla


Vuoden 2020 kolmas blogitekstini käsittelee motivaatiota. Pohdin motivaation ulottuvuuksia sekä motivaation ja tavoitteiden asettamisen merkitystä. Lähteinä käytän Terveysverkko – sivuston materiaalia ja Trainer4you – sivuston materiaalia vuodelta 2020.

Motivaation perustana ovat motiivit. Motiiveilla tarkoitetaan tarpeita, haluja, viettejä tai palkkioita ja rangaistuksia. Motiivit suuntaavat päämääriin ja ne voivat olla tiedostettuja tai tiedostamattomia. Motivaatio voidaan määritellä yksilön tilaksi, joka määrää, miten vireästi ihminen toimii ja mihin hänen mielenkiintonsa on suuntautunut (Terveysverkko 2020). 

Omasta kokemuksesta ja työkokemuksestani tiedän, että motivaatio toimia vaihtelee vireystilan ja työtehtävien kiinnostavuuden mukaan.  Työyhteisössä halut ja tarpeet voivat liittyä työtehtävien lisäksi haluun toimia sosiaalisissa suhteissa.  Väliasemalla olemme huomanneet kannustavuuden lisäävän motivaatiota sekä yhteistyötä. 

Ihminen on luontaisesti tavoitteisiin pyrkivä ja mitään arjessa tai elämässä ylipäätään tehtävää tekoa tai toimintoa ei tehdä ilman tavoitetta.  Esimerkiksi sohvalla makaamista tekemättä mitään voisi ajatella toiminnaksi, jolla ei ole mitään tavoitetta. Kun kysyy itseltään miksi heittäydyin sohvalle makaamaan, vastauksena saattaa olla “halu rentoutua tai vain halu hengähtää hetkeksi”. Tällöin omalle toiminnallemme asetettu tavoite on rentoutuminen (Trainer4you2020). 

Työyhteisössä olemme pohtineet tavoitteita työtehtävissä sekä yksilöllisesti. Tavoitteemme voivat näyttäytyä erilaisina. Ihminen ei tee asioita aina tietoisesti. Työssä tarvitaan luovia taukoja sekä suunnitelmallisuutta. Motivaatiota voidaan suunnata ja kehittää.

Motivaation löytämiseksi käytössämme on monia menetelmiä. Aluksi on pohdittava sitoutumista muutokseen. Mikä minulle on tärkeää ja millaisia asioita elämässä arvostan? Seuraavaksi täytyy pohtia tavoitteita ja niiden realistisuutta. Jos tavoitteet ovat mitattavissa olevia, niitä on helpompi edistää. 

Työssäni käytän päiväkirjamenetelmää motivaation ja työn tuloksellisuuden seuraamiseksi. Teemme ensin itsellemme mieluisat työtehtävät ja sen jälkeen pohdimme tärkeysjärjestystä.
 
Terveysverkko antaa hyviä vinkkejä motivaation seurantaan. Kehittymistä koskevan kirjoittelun lisäksi on hyödyllistä hankkia objektiivista palautetta ja välttää liian suuria tavoitteita. Sitoutuminen edes auttaa etenemistä, samaten kokemus vastuullisuudesta. 

Kannustetaan siis rohkeasti toisiamme kaikissa arjen pyörteissä ja motivaation voimalla.

Ulla Pellinen
Nokianvs@gmail.com


Lähteet:

Terveysverkko. Suomen terveysliikuntainstituutti (2020).  

Trainer4You – blogit. Mitä motivaatio oikeastaan on ja, mistä se kumpuaa? (2020) https://www.trainer4you.fi/blogi/ Viitattu 31.1.2020.