torstai 13. helmikuuta 2020

Vuokratyövoima


Tässä tekstissä pohdin vuokratyötä työn teon mahdollisuutena sekä työelämään sijoittumisen näkökulmasta yleisesti. Lähteenä käytän Wikipedian määritelmää sekä VMP varamiespalvelun ja Eezy oyj:n sivustoja vuodelta 2020. 

Työvoiman vuokraus on sopimukseen perustuvaa järjestelyä, jossa työvoimaa tarvitseva yritys (käyttäjäyritys) tekee sopimuksen toisen yrityksen (vuokrayritys) kanssa työntekijän vuokraamisesta vastiketta vastaan. Työn teko tapahtuu käyttäjäyrityksen johdon ja valvonnan alaisena. Vuokrayrityksestä käytetään myös nimitystä henkilöstöpalveluyritys (Wikipedia 2020). 

Vakituisen tai määräaikaisen työn saaminen ei työmarkkinoille sijoittumisen ainoa vaihtoehto vaan monet toimialat käyttävät vuokratyövoimaa: teollisuudessa, asiakaspalvelu- ja toimistotehtävissä, myynnin ja kaupan alalla sekä kiinteistö- ja rakennusalan työtehtävissä. Yritysten lisäksi vuokratyövoimaa käyttävät kunnat, kuntayhtymät, säätiöt ja järjestöt. 

Ennen Väliasemalle työllistymistäni kartoitin henkilöstöpalveluyritysten työpaikkatarjontaa ja olin pilottivalmennuksessa. Kokemukseni mukaan valitsemani yritys tarjosi vaihtoehtoisen väylän työmarkkinoiden kartoittamiseen sekä töihin sijoittumiseksi. Omalla kohdallani valmennus ei päättynyt työsuhteeseen, mutta lähdin mukaan työllistävään akateemiseen koulutukseen. 

Vuokratyö sopii erilaisiin elämäntilanteisiin. Niin kuin minunkin kohdalla, vuokratyöyritys on tarjonnut arvokkaita kontakteja ja verkostoja työelämään sekä sellaisia kokemuksia, joita ei ole muutoin tarjolla. Työssä näkee uudenlaisia työyhteisöjä ja työskentelemisen tapoja sekä saa tuntumaa uusiin työyhteisöihin, ihmisiin ja tilanteisiin (vrt.VMP 2020).

Vuokratyön pilottihankkeessa sain tutustua uudenlaisiin mahdollisuuksiin ja eri toimialojen vaihtoehtoihin. Sain laajennettua kokemustani ja päivitettyä osaamistani monipuolisesti. 

Vuokratyön haasteita ovat työn jatkumisen ja työhön jatkosijoittumisen epävarmuus, vaihtelevat työympäristöt ja työajat sekä usein lisäksi palkkataso. Vuokratyön osalta on kuitenkin hyvä muistaa, että jokaisella alalla on erilaisia toimijoita. Suurin osa henkilöstövuokrausyrityksistä pyrkii panostamaan työntekijöidensä hyvinvointiin ja vastuulliseen toimintaan (vrt. VMP 2020).

Jatkan vuokratyövoimayritysten palveluiden ja toiminnan seurantaa edelleen. Olen jättänyt muutamia avoimia hakemuksia ja tutustun vaihtoehtoihin myös jatkossa. Tarkoituksena on toimia henkilöstövuokrausalan verkostoissa sekä osallistua erilaisiin rekrytointitapahtumiin. Rekrytorit tarjoavat uusia ideoita ja näkökulmia.

Ulla Pellinen
Nokianvs@gmail.com
 
Lähteet:  
Vuokratyövoima. Wikipedia. https://fi.wikipedia.org/wiki/Vuokratyövoima. Viitattu 11.2.2020.
Vuokratyövoimaa yritykseesi. EezyVMP.