keskiviikko 8. tammikuuta 2020

Valmennuksella voimavaroja ja työniloa

Vuosi on vaihtunut ja työt ovat käynnistyneet joulutauon jälkeen. Blogitekstissäni pohdin työhyvinvointia ja valmennusta käytännönläheisesti. Näkökulmina ovat työyhteisön voimavarat ja niiden vahvistaminen koulutuksella ja yhteisöllisesti.

Nokian Väliaseman työyhteisön koulutuspäivät pidettiin 28.-29.11.2019. Kouluttajana toimi työnohjaaja, työyhteisökouluttaja Arja Hämäläinen. Blogissani pohdin Arjan esille tuomia asioita sekä kuvailen yhteisöllisyyden monia merkityksiä.

Työyhteisössä keskustelevuus on voimavara ja avointa keskustelua tulee edistää ja vahvistaa kaikin tavoin. Hyvään kontaktiverkkoon liittyvät osallistuminen, vaikuttaminen sekä sitoutuminen ja motivaatio. Ryhmissä pohdimme vuorovaikutusvastuuta sekä työyhteisön pelisääntöjä. Vastuuseen liittyvät työn jakaminen, työn laatu, työilmapiiri sekä kyky ottaa esille haasteellisetkin asiat.

Keskustelevuuteen liittyvät viralliset ja epävirralliset keskustelut. Kahvi- ja taukokeskusteluilla on oma tärkeä merkityksensä. Viihtyminen ja avoimuus vaikuttavat työn tulokseen keskeisesti.
Palautetta annettaessa tärkeää on toistuvuus, vuorovaikutteisuus, välittömyys ja spontaanius.

Väliasemalla koemme keskustelevuuden, osallistumisen sekä vastuun jakamisen toimivan hyvin. Ryhmissä löysimme myös uusia mahdollisuuksia yhteisöllisyyden parantamiseksi edelleen. Pohdimme millaisia asioita itsessämme arvostamme, mitä haluaisimme kehittää ja millaisia asioita haluaisimme vahvistaa ja/tai muuttaa.

Arjan johdolla pohdimme monipuolisesti sitä, millaisia aistikanavia viestinnässä käytämme. Toiset ihmiset puhuvat nopeasti, löytävät asioita muistista nopeasti ja viestivät nopeasti. Osalla ihmisistä nämä toiminnat tapahtuvat hitaammin ja harkitummin. Viestinnän tarkastelussa on erotettu visuaalinen aistikanava, auditiivinen aistikanava sekä kinesteettinen aistikanava. Osalla viestintä on monikanavaista ja osalla jokin kanavista painottuu erityisesti. Viestintätyyliä ja puhetapaa voi vaihtaa tilanteiden mukaan.

Toisen koulutuspäivän tehtävissä pohdimme esimiestaitoja ja hyvän esimiehen ominaisuuksia ryhmissä. Kirjasimme asioita ja työstimme niitä vapaamuotisesti. Kirjasimme johtamistaidot, persoonalliset ominaisuudet, kyvyn ilmaista asioita, kuuntelevuuden, osallistuvuuden, luotettavuuden ja vastuuttavuuden. Esimiestaitoihin liittyvät ryhmäprosessiosaaminen sekä erilaisten ryhmäprosessien hallinta.

Koulutuksen loppupuolella kartoitimme tunnetaitoja. Tunteiden käsittelyyn liittyvät tunteen kokeminen, tunteen tunnistaminen sekä tunteen ilmaiseminen. Surua, pettymystä, pelkoa, kiukkua, vihaa ja kateutta ei kannata pitää sisällään, koska ne voivat tuottaa esimerkiksi jännitystä, kireyttä, katkeruutta sekä syyllisyyden tunteita. Hyvä olo syntyy tunteita purkamalla, ilmaisemalla ja niitä sanoittamalla.

Väliaseman työporukkamme halusi antaa myönteistä palautetta koulutuspäivistä. Kaikille oli jäänyt mieleen asioita, jotka parantavat työssä viihtyvyyttä sekä ryhmissä toimimisen taitoja. Seuraavat koulutuksemme liittyvät Mindfulnessiin ja koulutukset jatkuvat tammikuussa 2020. 

Ulla Pellinen
Nokianvs@gmail.com

Lähteenä

Hämäläinen Arja (2019). Työyhteisövalmennus. Luennot 28.11.-29.11.2019.