maanantai 20. tammikuuta 2020

Työnhaun lyhyt oppimäärä

Tässä blogissa pohdin Ritva Katteliuksen ja Tom Jokisen Uraoppaan (2017) sisältöä analyyttisesti sekä käytännnön kokemuksiin pohjautuen. Lisäksi kuvailen miten Nokian Väliasema elää työelämän muutoksessa ja miten muutoksia otetaan vastaan.

Oppaassa kuvaillaan työelämän muutosta ja uutta toimintaympäristöä mahdollisuutena. Kyse on siitä miten työvoiman kysyntä ja tarjonta saadaan kohtaamaan entistä paremmin. Muutos johtaa erilaisiin työllistymisen muotoihin sekä uusien haasteiden esille tuloon. Uraoppaassa (2017) kuvaillaan lisäksi työn hakemista koskevia muutoksia.

Nokian Väliasema vastaa toiminnallaan työelämän muutoksiin. Yksilö- ja ryhmävalmennus on innovatiivista, tulevaisuuteen suuntaavaa sekä muuttuvan toimintaympäristön huomioivaa. Motivoitumisen merkitys korostuu erityisesti.

Tammikuun 22. päivänä aloittaa toimintansa Työnhaku Akatemia. Akatemia keskittyy työnhakuun ja tuottaa työntekijäille uusia ideoita oman työnhaun kehittämiseksi. Kokoontumiset sisältävät yksilöllistä työnhakua, avointen työpaikkojen etsintää, ideoiden jakamista sekä työnhaun välineiden hiomista.

Urakehityksen vaiheita ja omia mahdollisuuksia voi kartoittaa monin eri tavoin. Elämäntilannetta kannattaa tarkastella kokonaisuutena. Kokonaisuuteen kuuluvat työ, parisuhde, terveys ja hyvinvointi, oppiminen ja itsensä kehittäminen ja sosiaaliset suhteet (Uraopas 2017).

Henkilökohtaisesti urarvalmennus (Akatemia) kannustaa miettimään, millaiselta toimialalta haet töitä ja millaisia tehtäviä haet. Oman alan kehitystä kannattaa seurata ja tietoja on tarpeen päivittää jatkuvasti. Toimialatietoa löytyy monien kanavien kautta esimerkkinä Linked In, rekrytointitapahtumat, tietokantahaut, alan blogit ja ajankohtaisohjelmat. Väliasemalla työtä tehdessä ja edetessä kannattaa luoda kontakteja rohkeasti ja luovasti. Tietojen järjetyksessä pitämiseksi kannattaa kirjoittaa päiväkirjaa tai tehdä ainakin muistiinpanoja työnhaun etenemisestä.

Uusille työmarkkinoille on tyypillistä useat työt, useampi työura sekä monenlaiset joustot. Työaikojen liukumat ja etätyö lisääntyvät. Työelämä sisältää paljon joustavuutta sekä uudenlaisen osaamisen käyttöön ottoa. Palkkaukseen vaikuttavat tehtävien vaativuus, henkilön pätevyys sekä työn tulokset (Uraopas 2017).

Työnhaku Akatemiassa tullaan pohtimaan työnhaun omanäköisyyttä sekä työnhaun sosiaalisia yhteisöjä. Uraoppaan (2017) mukaan positiivinen näkyminen sosiaalisessa mediassa on hyvä asia, kuten työnäytteiden tekeminenkin. Motivaatio ja innostuneisuus näkyvät haussa aina. Osaamista voidaan tuotteistaa sosiaalisesti sekä yksilöllisesti erilaisin menetelmin.

Väliaseman Työnhaku Akatemia tulee olemaan avoin keskustelufoorumi. Kokoontumisia pidetään alkuun kahdesti kuussa ja/tai tarpeen mukaan. Uraoppaat täydentävät konkreettista työnhakua ja suosittelen oppaiden lukua kaikille.

Ulla Pellinen
Nokianvs@gmail.com

Lähteet:

Kattelius Ritva ja Jokinen Tom: Uraopas. Työelämän lyhyt oppimäärä 2017.

Koreila Anne: Työnhaku Akatemia. Koulutusmateriaalia 2020.