sunnuntai 24. marraskuuta 2019

Inovoidaan yhdessä


Olen pohtinut teksteissäni oppimista, yhteisöllisyyttä sekä hyvinvointia työyhteisössä eri näkökulmista. Tällä kertaa blogitekstin aiheena on sosiaaliset innovaatiot. Teksti perustuu Innokylän (2019) aineistoon sekä VTM Simo Lehtelän julkaisuun vuodelta 2019. Julkaisun otsikkona on Näkökulmia sosiaalisiin innovaatioihin ja niiden arviointiin.

Sosiaalinen innovaatio tarkoittaa uudenlaista ratkaisua, kuten palvelua, tuotetta, toimintatapaa, prosessia tai instituutiota, joka vastaa sosiaaliseen tarpeeseen tehokkaammin kuin olemassa olevat ratkaisut.

Väliasemalla kehitetään uusia ratkaisumalleja aidosti ja aidossa työympäristössä. Yhteisöllisyydellä luodaan kannusteita ja uudenlaisia näkökulmia työhön. Ratkaisut ovat kaikilla erilaisia, henkilökohtaisia ja monessa tapauksessa innovatiivisia.

Innovaatioiden kehittämisen tulee perustua kysyntään ja tiettyihin määriteltyihin tarpeisiin. Kehittäminen ei tapahdu ennalta määrättyjen vaiheiden kautta vaan sitä tehdään verkostomaisesti, eri paikoissa ja limittäin. Prosessin aikana käydään keskusteluja tavoitteista, tarpeista, kehittävän ratkaisun elementeistä jne.

Väliasemalla jalostamme oppimiamme asioita käytännössä sekä työuralla etenemiseksi.  Tarvepohjaisuus lisää motivaatiota ja tuloksellisuutta. Kehittyminen tapahtuu yksin ja yhteisöllisesti.

Verkostoon tai kehittäjäyhteisöön kuuluvat ammattilaiset, organisaation johtotaso sekä parhaimmillaan lisäksi poliittiset päättäjät. Toimijat tuovat työhön omat panoksensa muovaamalla ja muotoilemalla työtä.

Persoonallinen ja luova ote työhön lisäävät työssä oppimisen ja etenemisen mahdollisuuksia sekä tuloksellisuutta. Työllistymisen polut ja onnistumiset tulee tehdä näkyviksi saattaa laajempaan tietoisuuteen.

Sosiaalisen innovaation arvo muodostuu konkreettisessa toiminnassa ja vuorovaikutuksessa. Kehitetyt ratkaisut voivat olla eri ympäristöissä erilaisia. Innovaatioiden arvioinnin menetelmiä on monia: voimme arvioida esimerkiksi kehittämisen tavoitteita ja päämääriä, ympäristöä tai sovellusarvoa.  

Keskustelevuus on kehitystä ja kehittymistä. Toivottavasti työympäristömme tarjoaa innovatiivisuutta ja aikaa kehittymiselle jatkossakin.

Ulla Pellinen
nokianvs@gmail.com

Lähteenä
Simo Lehtelä & Juha Koivisto. Näkökulmia sosiaalisiin innovaatioihin ja niiden arviointiin (THL). Työpaperi 7/2019. 20 sivua. Helsinki 2019.