sunnuntai 18. lokakuuta 2020

Miten palaudut työpäivästä?

Työ tuottaa tekijälleen sisältöä ja merkitystä, mutta se myös kuluttaa voimavaroja. Jokainen meistä tarvitsee lepoa ja vapaa-aikaa palautuakseen työstä. Palautumisen keinoja on erilaisia. Vastapainoa työhön tuottavat usein harrastukset sekä rentoutuminen.

Jokainen voi etsiä itselleen sopivia palautumiskeinoja. Urheiluun liittyvät harrastukset ovat hyvää vastapainoa työhön, samaten lukeminen ja vapaamuotoinen luonnossa liikkuminen. Joskus tarvitsemme hikilenkkiä tai kuntosalitreeniä ja joinakin päivinä kävelylenkki riittää hyvin. Uusiin lajeihin tutustuminen voi auttaa sekin. Toiset haluavat suunnitella vapaa-ajan tarkasti ja toiset liikkuvat fiiliksen mukaan. Aina ihminen ei tarvitse tekemistä palautuakseen. Omaa kehoa kannattaa kuunnella.


Väliasemalla olemme keskustelleet erilaisista harrastuksista. Monet pitävät liikuntaa tärkeänä, kuten hyvää seuraa ja kotona rentoutumistakin. Olemme pohtineet erilaisten rentoutumismenetelmien merkitystä ja olemme tutustuneet mindfulnessin menetelmiin työpaikalla yhteisesti.

Riittävä palautuminen tulee esille monipuolisina voimavaroina, vireytenä ja innostuneisuutena työhön. Elimistä kertoo palautumisesta fysiologisella tasolla. Hyväkuntoiset, terveet ja lapset palautuvat nopeammin. Yleiskuntoon kannattaa panostaa.

Työpaikalla voidaan edistää palautumista työn suunnittelulla, työn muotoilulla sekä hyvällä työnjaolla. Väliaseman osalta hyvinvoinnista huolehditaan ja jokaisen työpanosta tarkastellaan voimavarojen suuntaamisen ja kehittämisen näkökulmista. Työpäivän pituus antaa hyvät mahdollisuudet palautumiselle. Palautuminen on helpompaa, jos työ on itselle merkityksellistä ja sisältöä tuottavaa.

Palautuminen vaikuttaa työpanokseen keskeisesti. Joskus hengähtäminen ja työstä irrottautuminen on hyväksi myös kesken työpäivän. Liikkuminen, venyttely sekä erilaiset voimisteluliikkeet vapauttavat energiaa ajatteluun. Hommat hoidetaan omia voimavaroja kuunnellen.

Väliasemalla yksilöllisyyttä työssä arvostetaan ja työtä suunnitellaan osaamista vastaavaksi. Pidämme tärkeinä yhteistyön taitoja sekä työkavereiden huomioimista. Kiitämme toisiamme yhteistyön onnistumisesta ja jaamme kannusteita avoimesti. Hyvät kokemukset lisäävät voimavaroja ja edesauttavat töistä palautumista.

Kirjoitin blogin fiilispohjalta. Hyvää fiilistä on helppo jakaa.

Ulla Pellinen

Nokianvs@gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti